Paprykowe jajeczka faszerowane


Paprykowe jajeczka faszerowane

Kolorowe jajeczka wypełnione pyszną pastą świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska na przyjęciu, jak i jako danie świąteczne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym efektownie prezentują się na stole. Polecam!

 

 

Składniki:

6 jajek

10 dkg szynki (użyłam drobiowej)

1/2 pęczka szczypiorku

1-2 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek) i przekładamy do miseczki ***

*** Szynkę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Szczypiorek drobno siekamy ***

*** Żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy szynkę, szczypiorek, majonez i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Mieszamy ***

*** Farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych białek ***

*** Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Paprykowe jajeczka faszerowane

  • Elżbieta

    Trafiłam na Pani bloga niedawno i przypadkiem, ale jestem zachwycona zdjęciami i relacjami z przygotowań dania. W Święta były u mnie jajka paprykę oraz sałatka brokułowa. Wszystko było pyszne. Pozdrawiam

  • Danuta

    Jestem zachwycona Pani blogiem. Zdjęcia są cudowne i zachęcają do gotowania Zaglądam tu codziennie i korzystam z Pani przepisów. Potrawy są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jajka zrobię na Święta.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Bardzo dziękuje Pani Danuto za miłe słowa. Cieszę się, że moje przepisy przypadły Pani do gustu i zapraszam serdecznie na bloga po dalsze inspiracje. Pozdrawiam 🙂