RSS

Babka waniliowa

19 mar
Babka waniliowa

Wanilia – ceniona za zapach, właściwości i smak. Obok  szafranu i kardamonu jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ojczyzną wanilii płaskolistnej, czyli tej, która jest wykorzystywana do celów spożywczych, jest Ameryka Środkowa. Roślina należy do rodziny storczykowatych, a jej owoce, zwane są popularnie “laskami wanilii”. Co ciekawe. Mimo, że owoce wanilii zbiera się w pełni dojrzałe – są wtedy ciemnozielone i nie pachną. Silnego, słodkawego aromatu nabierają dopiero po specjalnej obróbce polegającej na naprzemiennym “poceniu” i suszeniu strąków. Ten proces trwa około 6 miesięcy i kończy się, gdy strąki mają kolor czarny, a na łuskach pojawia się białawy nalot naturalnie w nich występującej waniliny. To właśnie ta substancja (obok dwóch innych) jest odpowiedzialna za zapach wanilii. Im więcej jest jej na strąkach, tym wyższa jakość lasek. Największym konsumentem wanilii na świecie jest Coca Cola, choć nie jest to główny składnik ich wyrobów. Takie perfumy, jak Chanel No. 5 czy Opium Yves Saint Laurent, bazują na najdroższym, najbardziej skoncentrowanym ekstrakcie waniliowym. O tym, że trudno sobie wyobrazić niektóre potrawy bez wanilii, może świadczyć jeden fakt. To, że wielu z nas za naturalny smak lodów uznaje właśnie waniliowy. Niezastąpiona w deserach,  wypiekach… i nie tylko. Babka waniliowa.  

 Babka waniliowa

 
Składniki na formę keksową   Babka waniliowa
o wymiarach 30 cm x 12 cm:
- 4 duże jajka
- 4 budynie waniliowe bez cukru(4 x po 40g)
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej *
  Dodatkowo:
- magiczna pasta (do smarowania formy)
- cukier puder do oprószenia
* Jedna mała łyżeczka pasty waniliowej odpowiada jednej lasce wanilii.

 Babka waniliowa

Całe jajka ubijamy z cukrami  na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia.  Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do masy  jajecznej wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie dodajemy ocet i pastę waniliową. Wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Formę keksową smarujemy przy użyciu pędzla magiczną pastą (włącznie z krawędziami foremki). Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Babka waniliowa

Zapach wanilii nie ma sobie równych. Jest zakorzeniony w naszych umysłach, jako zapach z dzieciństwa powiązany z kuchnią, wypiekami… i nie tylko (desery, lody, budyń…).  Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty. Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia, że ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe i dosyć nietypowe kształty. Za pierwszym razem  nawet się przestraszyłam, że babka nie wyjdzie. Teraz jestem przygotowana i zawsze z ciekawością obserwuję kolejne etapy podczas pieczenia. Gorąco polecam i wanilię, i babkę, i magiczną pastę.  :)  

Babka waniliowa

 

Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Babka waniliowa
176 votes, 4.95 avg. rating (98% score)
 
Zostaw komentarz

Napisano dnia 19 marca 2019 w Ciasta, ciasta ucierane

 

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


1 + 5 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »