środa, 20 marca 2019

Ciasto cytrynka

Kolejne ciasto z serii przekładańce.
Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą.
Idealne na każdą okazję.
A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł.

Lemon curd możecie zrobić sami ale też kupić.
A gdzie ?
A na przykład w super zaopatrzonym sklepie Kuchnie Świata, znajdziecie tam duży asortyment produktów z różnych stron świata.

ciasto cytrynka

Ciasto cytrynka

ciasto cytrynka - składniki

Masa :
310 g lemon curd
2 budynie śmietankowe
200 g miękkiego masła
cukier do smaku

Biszkopt :
8 jajek ( M )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki tortwej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
750 ml mleka

Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

Dodatkowo :
1 szk wody z sokiem z cytryny


ciasto cytrynka - przygotowanie

Białka ubić dodając cukier a potem po jednym żółtku, dodać wanilię.
Gdy masa jest gotowa porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Formę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.

W garnku przelanym wcześniej zimną wodą zagotować 500 ml mleka.
W reszcie wymieszać budynie i cukier do smaku ( ale nie za dużo ).
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
Następnie budyń dokładnie zakryć folią spożywczą ( folia ma przylegać do budyniu ) i budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń.
Gdy masa jest gładka porcjami dodawać lemon curd i połączyć go z masą.

W rondelku podgrzać śmietankę i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady.

Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier z pieczenia biszkoptu powinien zostać bo to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć ok. 2/3 masy.
Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć resztę masy.
Ciasto polać fikuśnie polewą i wstawić je do lodówki najlepiej na noc.

ciasto cytrynka

ciasto cytrynka

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.