Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Kawowe lemingtony

Lemingtony to pyszne, małe ciasteczka powstające z ciasta biszkoptowego. Najpopularniejsze są te oczywiście na bazie kakao. Moim zdaniem są to biszkopciki, które nie mają sobie równych. Jest to przepis, dla wszystkich ceniących wygodę i łatwość przygotowania. Lubiących mięciutkie ciasteczka oraz ceniących tradycyjne smaki. Moja dzisiejsza propozycja to efekt prób i błędów. Niezliczonych eksperymentów. Kawowe lemingtony to taki mały lecz udany eksperyment. Duet kawa i czekolada w moim wydaniu zawsze się udaje. Lemingtony z dodatkiem kawy na pewno spodobają się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 g wiórków kokosowych
120 g masła
120 g cukru
100 ml wody
60 g kakao
50 g miodu
30 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
Miękkie masło ucieramy z  60 g cukru. Do utartego masła dodajemy jajka, szybko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę . Miksujemy. Dodajemy mleko, miód oraz aromat. Miksujemy. Ciasto pieczemy w podłużnej formie do pieczenia przez 40 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Wodę i 60 g cukru zagotowujemy. Dodajemy kakao. Studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na kwadraty. Każdy kwadracik maczamy najpierw w syropie, następnie obtaczamy w  wiórkach kokosowych. Gotowe!
kawa, lemingtony
Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami siostry Anastazji", s. 358.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj