fbpx
Fit Na Boże Narodzenie Na słodko Wielkanoc

Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa FIT

Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa

Łatwo jest wyczarować deser z delikatnej mąki, dużej ilości masła i cukru. Można też jednak całkiem inaczej. Czekoladowo-daktylowa babka z mąki orkiszowej w wersji FIT jest tego doskonałym przykładem. Pyszna, mocno wilgotna, pełna smaku i aromatu. Zachwyci każdego łasucha oraz miłośnika czekolady dbającego o zdrowie i sylwetkę.

Przepis na odchudzone ciasto czekoladowo-daktylowe praktycznie w całości bazuje na zdrowych, wartościowych produktach. Pełnoziarnistej mące orkiszowej będącej źródłem złożonych węglowodanów i błonnika, mleczku kokosowym składającym się z dobrych, nasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnie słodkich suszonych daktylach, a także niewielkiej ilości cukru kokosowego, który zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Brzmi dobrze i zdrowo, prawda? Ale nie tylko, bo prezentuje się równie efektownie. Babka skąpana w czekoladowej polewie i oprószona czekoladowymi wiórkami wygląda i smakuje jak najlepszy deser. W takiej wersji nikt nie zdoła jej się oprzeć. Bo mniej kalorii wcale nie oznacza, jakby się mogło wydawać, mniej przyjemności.

Kto zrobi? Pochwalcie się w komentarzach jak Wam poszło.

Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa

Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa

Pyszna, mocno wilgotna, pełna smaku i aromatu babka na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, mleczka kokosowego i suszonych daktyli. FIT deser, który zachwyci każdego łasucha oraz miłośnika czekolady dbającego o zdrowie i sylwetkę.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:45 minutes
Czas całkowity:1 hour
Kategoria: FIT deser
Tagi: babka, cukier kokosowy, fit deser, kakao, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, na zdrowie, suszone daktyle
Ilość porcji: 14 porcji

Składniki:

  • Forma na babkę o średnicy 20-22 cm z kominem.

Babka:

  • 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
  • 100 g niesiarkowanych suszonych daktyli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 1/2 tabliczki (50 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (plus opcjonalnie kilka kostek do przygotowania wiórków czekoladowych)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do nasmarowania formy
  • 1 łyżka mąki do obsypania formy

Przygotowanie:

Babka:

  • Mleczko kokosowe z daktylami zagotować. Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Do mleczka z daktylami i olejem dodać kakao oraz cukier i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera i przelać do miski.
  • Do masy daktylowo-kakaowej dodać jajka i ponownie wymieszać.
  • Na koniec dodać przesianą mąką orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie obsypanej mąką.
  • Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.

Polewa:

  • Gorzką czekoladę z mleczkiem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mleczkiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).

Gotową wystudzoną babkę udekorować polewą z gorzkiej czekolady i wiórkami czekoladowymi (opcjonalnie). Bardzo dobrze zachowuje świeżość.

    Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa
    4.6/5 - (25 votes)

    (10) Komentarzy

    1. Justyna says:

      Ile dodać oleju kokosowego do babki?

      1. Już zaktualizowałam. Dziękuję za czujność 🙂

    2. Anna says:

      Olej kokosowy ma być twardej konsystencji czy lejącej ? Jaka jest kaloryczność w jednym kawałku 100gr?

      1. Obojętne, olej się rozpuści w ciepłym mleczku. Cała babka ma lekko ponad 2000 kcal, jedna porcja z polewą ok. 150 kcal. Pozdrowienia 🙂

    3. Paulina says:

      Wyszła przepyszna ale płaska- ilość ciasta z przepisu była za mała do mojej brytfanki.

      1. Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 U mnie wyszła jak zna zdjęciu z foremki z kominem o średnicy 22 cm, ale ma dosyć szeroki komin (wycięcie w środku). Jeżeli się zdecydujesz upiec jeszcze raz, użyj proszę mniejszej foremki 🙂 Ślicznie dziękuję za komentarz 🙂

    4. Justyna says:

      Babka jest wspaniała! Nie spodziewałam nie tak słodkiego, bogatego smaku. Jest wilgotna i pyyyszna.
      Zaraz zapiszę ją sobie do mojego zeszytu z ekstra przepisami do powtórzenia.

      1. Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂

    5. Przepyszna babka! Będę do niej regularnie wracać. Zrobiłam z podwójnej ilości składników i trochę dłużej potrzymałam w piekarniku. Trzeciego dnia smakowała nadal wspaniale. Dziękuję za przepis!

      1. Cudownie! Dziękuję za komentarz 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *