Warzywa pojawiają się na moim stole bez względu na to, jaka jest pora roku. Ale nie da się ukryć, że gdy zbliża się wiosna, automatycznie moje dania stają się coraz bardziej kolorowe. Jedną z moich ulubionych, pełnych barw potraw są szaszłyki. Można je przygotować na wiele sposobów. Nawet korzystając z tych samych warzyw, możemy użyć innej marynaty czy dodatków. Zachęcam Was do eksperymentowania, a dziś zapraszam na warzywa w ziołowym pesto podane z kaszą orkiszową, zieloną soczewicą i siemieniem lnianym.
2 porcje:
- 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z zieloną soczewicą
- cukinia
- pęczek rzodkiewki
- 5-6 szalotek
- pomidorki koktajlowe
- cytryna
- świeże zioła do podania
ziołowe pesto:
- 30 g parmezanu
- ząbek czosnku
- 1 doniczka bazylii (ok. 40g)
- 2 gałązki pietruszki
- kilka listków mięty
- 70 g oliwy
- łyżka soku z cytryny
- spora szczypta soli
Składniki na pesto dokładnie miksujemy.
Wyszorowaną cukinię kroimy w grube półplasterki.
Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w niewielkie cząstki.
Szalotki obieramy i przekrawamy na pół.
Pomidorki i rzodkiewki myjemy.
Wszystkie warzywa i cytrynę mieszamy z pesto i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Zamarynowane warzywa oraz cytrynę nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, do czasu, aż cukinia lekko zmięknie.
W tym czasie mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po odsączeniu podajemy z gotowymi szaszłykami.
Posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
2 komentarze
Fajne danie, a te warzywa wyglądają obłędnie :)
Dziękuję, były przepyszne :)