Focaccia

Focaccia to włoskie pieczywo, przypomina spód od pizzy. Można je dowolnie kształtować, najczęściej w okrągłej lub prostokątnej płaskiej formie z rozmarynem, grubą solą, ziołami, piórkami cebuli lub posiekanych oliwek. Występuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam bo są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać!

Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00
  • 3/4 szklanki ciepłej wody + 2 łyżki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oliwy
  • płaska łyżeczka cukru
  • spora szczypta soli
  • do posypania kminek, gruboziarnista sól, świeże gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

3/4 szklanki ciepłej wody łączymy w misce z pokruszonymi drożdżami, dodajemy cukier. Można dodać płaską łyżkę mąki, drożdże zaczną szybciej pracować. Należy dobrze wymieszać rozczyn, robię to szybko kuchenną rózgą. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce.

W większej misce mieszamy przesianą mąkę z solą, robimy dziurkę i wlewamy wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Gdy ciasto się połączy wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy dobrze i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiamy, po czym rwiemy po kawałku i wyrabiamy bułeczki. Spłaszczamy je i wtykamy w nie kminek.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę.

Pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Podajemy ciepłe z dipami, do wędlin i serów. Smacznego 😉

 

 

Jedna odpowiedź do “Focaccia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *