Surówka z buraków z sosem chrzanowym

Zapraszam was do wypróbowania surówki z buraków (jak sama nazwa mówi – surowych).

W sezonie przednówkowym, ale oczywiście nie tylko, zajadamy się burakami.

U nas cenione są bardzo za swoją zawartość żelaza i witamin.

Czy wiecie, że ugotowany burak ma znacznie więcej cukru i wyższy indeks glikemiczny?

Z pewnością jest to ważne dla diabetyków i osób na dietach.

Ale burak surowy jest po prostu pyszny sam w sobie choć wiem, że budzi zdziwienie u osób, które nie jadły go w tej postaci, bo nie raz obserwuję właśnie takie reakcje u osób częstowanych taką surówką.

Spróbujcie a wpadniecie w nałóg, w dodatku zdrowy !

 

 

 

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BURAKÓW Z SOSEM CHRZANOWYM

Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym:

2 buraki

3 marchewki

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka (lub więcej) chrzanu tartego

szczypta soli

2 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika)

 

Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym:

Buraki i marchewki obieramy, myjemy.

Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem, doprawiamy do smaku solą.

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, posypujemy surówkę, mieszamy.