FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU
/
8
Fasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. |
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku.
Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry.
Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie, doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym.
Zimą i wczesną wiosną bywa trudno o świeże warzywa lub owoce. W takiej sytuacji ratunkiem mogą okazać się warzywa mrożone. Do przygotowania potrawy użyłam mrożonej fasolki szparagowej Hortex. Fasolka szparagowa przygotowana według mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam :)
Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)
Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. |
Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex
- ok. 500g brukselki
- 1 łyżeczka pasty curry
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 cała papryczka chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego (ew. można zastąpić jasnym sojowym)
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonych listków limonki kafir
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- sok z limonki, sos sojowy do smaku
Przepis na fasolkę szparagową po Tajsku:
Krok 1.
- Brukselkę oczyścić z wierzchnich, zwiędłych liści, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ściąć nieco u podstawy. Następnie wrzucić na osolony, lekko zakwaszony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i podgotować 5 minut. Podgotowaną brukselkę odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą. Każdą brukselkę przekroić na połówki, większe z nich na ćwiartki.
- Fasolkę szparagową podgotować tak jak brukselkę (nie rozmrażać wcześniej).
- czosnek obrać i posiekać drobno.
- Imbir oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn na małych oczkach lub drobno posiekać.
- Papryczkę chili pozbawić nasionek i posiekać.
- kolendrę posiekać.
Krok 2.
- W woku (lub na większej patelni) rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać pastę curry, czosek, imbir i posiekaną papryczkę -podsmażać na silnym ogniu ok. 1 minutę cały czas energicznie mieszając. Następnie wlać ocet ryżowy i odparować.
- Do woka dodać miód, sos rybny (lub sojowy), listki kafir, rozmieszać, a następnie wsypać fasolkę szparagową oraz brukselkę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym.
Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku:
jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym.
Smacznego :)
Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa po Tajsku. |
Fasolka szparagowa z brukselką, czosnkiem i chili po Tajsku. |
Sos rybny choć sam śmierdzi jak jak stary kapeć to dodaje niesamowicie dużo smaku do każdej potrawy :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńTAki obiadek to dla mnie w sam raz
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńbardzo lubię takie przepisy. Dużo warzyw i na ostro :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńmmm, pychota :) w zeszłym roku w końcu przekonałam się do brukselki i moje życie stało się lepsze :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń