BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE Z KABANOSEM

Dziś kolejny przepis na pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Warzywne leczo z dodatkiem kabanosów to aromatyczny, pożywny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać z bułką lub ryżem. Wykonanie nie zajmuje więcej niż 40-45 minut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :)



Składniki:
* 200 g kabanosów pieczonych (użyłam Henryk Kania)
* 1 średnia cebula
* 1 cukinia
* 1 czerwona papryka
* 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
* 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech)
* 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
*olej do smażenia
* sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu)

Wykonanie:
Kabanosy pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać paprykę, cukinię i kabanosy, wszystko razem podsmażać około 2 minut. Całość przelać do garnka, dodać groszek i kukurydzę, zalać wodą tyle tylko, by ta przykrywała wszystkie warzywa. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)