Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami

Drukuj
20.03.2019   Magda

Duży kawałek intensywnie czekoladowego, wilgotnego i ciągnącego brownie to jest to co lubię. Przyjemność jedzenia jest porównywalna do oblizania całej łyżki masła orzechowego… i to właśnie dlatego to brownie jest najlepsze, bo łączy w sobie te dwie cudowne rzeczy – czekoladę i masło orzechowe. Do tego chrupiące orzeszki i jestem w niebie! Do zrobienia w chwilę i o ile nie zjecie całego od razu, można się nim długo cieszyć.

Składniki (na formę około 30x26cm):

  • 100g mlecznej czekolady
  • 150g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek masła orzechowego, gładkiego
  • 2 garści solonych fistaszków

 

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, ściągamy je z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

 

Po tym czasie dokładnie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°.

 

Do czekolady z masłem dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie, dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.

 

Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 

 

Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.