Nic tak szybko nie wyciąga moich bliskich z łóżka, jak obietnica smacznego śniadania. I jak zapewne większość dzieci, moja córka woli te na słodko. Tym bardziej że często je przyrządzamy, więc na wspomnienie o owsiance z owocami lub naleśnikach z dżemem buzia sama się jej uśmiecha. Jednak doskonale wiem, w jaki sposób podać warzywne śniadanie, aby zostało zjedzone z takim samym entuzjazmem. Przede wszystkim angażuję malucha do pomocy, a że całą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał się najmłodszej smakoszce. Do tego nasz ulubiony sok pomarańczowy Hortex i smakowity, wspólny posiłek gotowy.
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki kefiru
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- szczypta soli
dodatki:
- mała puszka kukurydzy
- 3 małe podłużne słodkie papryki
- mango
- pół pęczka szparagów
- łyżeczka oliwy
- gouda z kozieradką
- natka pietruszki
- limonka
sos jogurtowy:
- mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Odstawiamy do lodówki.
Jajka rozdzielamy.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).
Studzimy je na kratce.
Kukurydzę płuczemy i odsączamy na sicie.
Paprykę i mango kroimy.
Szparagi grillujemy na oliwie.
Gdy nieco zmiękną kroimy je na mniejsze kawałki.
Ser żółty kroimy w kosteczkę (lub za pomocą foremek wycinamy wzorki np. gwiazdki).
W zagłębienia gofrów wkładamy dodatki.
Posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem jogurtowym oraz cząstkami limonki.
Smacznego:)
3 komentarze
Witam ♀️ czy gofry wychodzą chrupiące?
Marzą mi się domowe gofry, ale nie chce by były 'gumowate’. A może to wina sprzętu a nie ciasta?
Obawiam się, że to jednak kwestia sprzętu. Mam 3 gofrownice i każda ma inną moc. Z tej najtańszej marketowej gofry wychodzą gumowe i cienkie jak placki. Z kolei z tego samego przepisu, w kolejnej wychodzą idealne dla nas, czyli lekko chrupiące i miękkie w środku. W tej z największą mocą są aż nazbyt chrupiące.
Dziękuję za odpowiedź :-) tak myślałam, że to kwestia jednak sprzętu.