Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym | Mienta blog
Gofry, Śniadania

Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym

Nic tak szybko nie wyciąga moich bliskich z łóżka, jak obietnica smacznego śniadania. I jak zapewne większość dzieci, moja córka woli te na słodko. Tym bardziej że często je przyrządzamy, więc na wspomnienie o owsiance z owocami lub naleśnikach z dżemem buzia sama się jej uśmiecha. Jednak doskonale wiem, w jaki sposób podać warzywne śniadanie, aby zostało zjedzone z takim samym entuzjazmem. Przede wszystkim angażuję malucha do pomocy, a że całą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami,  a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał się najmłodszej smakoszce. Do tego nasz ulubiony sok pomarańczowy Hortex i smakowity, wspólny posiłek gotowy.

orkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 1 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowymorkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 2 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

dodatki:

  • mała puszka kukurydzy
  • 3 małe podłużne słodkie papryki
  • mango
  • pół pęczka szparagów
  • łyżeczka oliwy
  • gouda z kozieradką
  • natka pietruszki
  • limonka

sos jogurtowy:

  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku

orkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 7 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowymorkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 8 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowymorkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 6 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy do lodówki.

Jajka rozdzielamy.

Żółtka ucieramy z cukrem.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.

Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).

Studzimy je na kratce.

Kukurydzę płuczemy i odsączamy na sicie.

Paprykę i mango kroimy.

Szparagi grillujemy na oliwie.

Gdy nieco zmiękną kroimy je na mniejsze kawałki.

Ser żółty kroimy w kosteczkę (lub za pomocą foremek wycinamy wzorki np. gwiazdki).

W zagłębienia gofrów wkładamy dodatki.

Posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem jogurtowym oraz cząstkami limonki.

Smacznego:)

orkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 3 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowymorkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 4 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowymorkiszowe gofry z warzywami serem i sosem jogurtowym 5 - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym


50embed Ou9B0TegK41DxF3JTq1PQzlOp8s6rgzz - Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

3 komentarze

  • Skomentuj Monika 17/03/2019 at 19:41

    Witam ‍♀️ czy gofry wychodzą chrupiące?
    Marzą mi się domowe gofry, ale nie chce by były 'gumowate’. A może to wina sprzętu a nie ciasta?

    • Skomentuj Mienta 18/03/2019 at 08:38

      Obawiam się, że to jednak kwestia sprzętu. Mam 3 gofrownice i każda ma inną moc. Z tej najtańszej marketowej gofry wychodzą gumowe i cienkie jak placki. Z kolei z tego samego przepisu, w kolejnej wychodzą idealne dla nas, czyli lekko chrupiące i miękkie w środku. W tej z największą mocą są aż nazbyt chrupiące.

      • Skomentuj Monika 18/03/2019 at 14:41

        Dziękuję za odpowiedź :-) tak myślałam, że to kwestia jednak sprzętu.

    Komentuj