sobota, 16 marca 2019

Gulasz warzywno-mięsny z makaronem


Gdy pomysłu nie macie co na obiad zrobić, zróbcie to, co my. Wrzućcie wszystko do gara, powstanie pyszny gulasz ;) W zasadzie sam się robi, makaron też i danie gotowe ;)










Składniki:

400 g karkówki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka pieprzu białowieskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
1 puszka fasoli pinto wraz z zalewą
1 łyżka maki kukurydzianej
50 ml zimnej wody
300 g ulubionego makaronu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki.
Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Czosnek rozgniatamy i kroimy na mniejsze części.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Mięso wrzucamy na gorący olej, obsmażamy. Dodajemy warzywa, cebulę, smażymy przez kilka minut. Wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę, by „puścił’ aromat. Zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy pieprz białowieski. Gotujemy 30 min na średnim ogniu.
Groszek osączamy z zalewy. Dodajemy do dania z fasolą i jej zalewą.
Gotujemy kilka minut.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do gulaszu, zagotowujemy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz