Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – to przepis na bardzo pyszną pastę na kanapki i świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także super się sprawdzi jako pasta na krakersy – i wtedy przemieni się w ekstra przekąskę na imprezę.
Jeśli macie już ugotowanego kurczaka, np. który został z rosołu, to wykonanie tej pasty kanapkowej zajmuje mniej niż 5 minut! :) Polecam wypróbować ten przepis przy najbliższej okazji :)
Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – Składniki:
- 300 g ugotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu: udka i filety z piersi kurczak)
- 1 słoik suszonych pomidorów (150 g – waga pomidorów po odsączeniu)
- 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka majonezu
- 3 duże listki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pastę z kurczaka i suszonych pomidorów:
- Do wykonania tej pasty można ugotować mięso z kurczaka (udka i filety z piersi) w wodzie z przyprawami lub użyć tak jak ja ugotowanego mięsa z rosołu. Mięso ostudzić, a następnie poszarpać na mniejsze kawałki.
- Do pojemnika wrzucić mięso, odsączone z zalewy suszone pomidory, 2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 czubatą łyżkę majonezu, 3 duże listki świeżej bazylii i dokładnie zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zblendować lub dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Podawać ze świeżym pieczywem lub jako przekąskę w formie pasty na krakersach. Smacznego!
UWAGA!
Pastę należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełeczku. Wierzch pasty można ozdobić tymiankiem, bazylią lub świeżo posiekanym szczypiorkiem. Z podanych wyżej składników wychodzi ok. 600 g pasty kanapkowej.
Zobacz również moje inne przepisy na różnego rodzaju pasty i smarowidła: Pasty kanapkowe – przepisy