Zawsze jadałam go u mojej babci, zwykle od święta, dlatego smakował jeszcze lepiej. Starałam się odwzorować te smaki, choć jak to bywa wyszło inaczej, aczkolwiek również bardzo smacznie. Polecam Wam nie tylko od święta. 😉
Składniki na 2 porcje:
- Udziec z królika: 400 g
- Śmietana 18% : 300-400 g
- Bulion warzywny lub woda: 250-375 ml/ 1-1,5 szklanki
- Cebula: 1 szt.
- 2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
- Ocet balsamiczny: 2-3 łyżki
- Tymianek (1 łyżeczka : suszony lub świeży: 2 gałązki)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso marynujemy przez noc w occie balsamicznym.
- Następnie podsmażamy je z obu stron na oleju/oliwie, na średnim ogniu przez ok. 3 min.
- Dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy razem przez kolejne 3 min.
- Przyprawiamy całość tymiankiem, solą i pieprzem.
- Potem zalewamy wszystko bulionem albo wodą.
- Podduszamy mięso pod przykrywką przez 25-30 min.
- Następnie dodajemy śmietanę, rozmieszaną z kilkoma łyżkami płynu z garnka (aby się nie zważyła).
- Podduszamy wszystko jeszcze przez ok. 10 min.
Voilà! 😉