piątek, 15 marca 2019

Przepis na pasztet z drobiu z mięsa rosołwego

Jak zrobić pasztet domowy?

 
    Znudziło Ci się mięso?
     Szukasz alternatywy dla gotowanej ćwiartki kurczaka?

Jeśli tak, to dobrze trafiliście... ! 😁😁😁

     Zrobienie pasztetu, to doskonały pomysł, aby wykorzystać gotowane mięso z zupy.
     Przeważnie z takiego mięsa robimy potrawkę, ale po jakimś czasie już nam się nudzi i zjedlibyśmy coś innego. A upieczenie pasztetu jest doskonałą alternatywą.
 



 


Składniki:
  • ok. 1kg gotowanego mięsa (wykorzystałam mięso z rosołu, kurczak i indyk)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300g wątróbki drobiowej 
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli

 


Przygotowanie:
 
  Jeśli mamy warzywa z gotowania rosołu, to możemy je wykorzystać, jeśli nie to trzeba je ugotować.
  Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, zalać wodą (tyle aby wszystko było przykryte) i gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać umytą wątróbkę i gotować 10 minut. 
  Mięso, wystudzone warzywa i wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gładki pasztet, to najlepiej mięso zmielić dwa razy. Gdy nam nie zależy na gładkości, to wystarczy zmielić raz. 
  Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Gdy będzie już gotowa, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Gdy masa na pasztet jest zbyt gęsta, to należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka lub rosołu, czy wody (ja dodałam 7 łyżek).
  Specjalne foremki do pasztetu wysmarować tłuszczem, lub jeśli nie mamy, to zwykłe brytfanki wykładamy papierem do pieczenia. Mięsną masę przekładamy do foremek, starając się dociskać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch pasztetu dokładnie wyrównać i posmarować wodą lub wywarem z warzyw. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec 60 - 70 minut. Gdy pasztet wystygnie włożyć do lodówki aby się porządnie zsiadł. Po kilku godzinach, a najlepiej zostawić na całą noc, pasztet można kroić i jest gotowy do jedzenia.
 
#PasztetDrobiowy #PasztetDomowy #PasztetzMięsaRosołowego 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz