Ciasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm
Ciasto Filadelfia – Składniki:
Składnik na spód:
- 285 g sucharków bez cukru
- 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella)
Składniki- masa serowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka)
- 250 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 75 ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na warstwę galaretkowo-owocową:
- 2 galaretki wiśniowe
- 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni)
- 400 ml syropu (soku) z wiśni
- 500 ml przegotowanej wody
Przepis na ciasto Filadelfia:
- Przygotować spód ciasta: Sucharki wrzucić do blendera i rozdrobnić do konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera, to możecie umieścić sucharki w woreczki i rozdrobnić je bardzo dokładnie uderzając w dni drewnianym wałkiem. Następnie do pokruszonych sucharków dodać krem kakaowo-orzechowy i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć folią spożywczą, a na spód wylepić wcześniej przygotowaną sucharkową masą. Wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do lodówki na minimum 30 minut, by masa się schłodziła.
- Wiśnie odsączyć z soku (syropu) i pozostawić na sitku, by nieco ociekły.
- Około 400 ml soku z wiśni połączyć z 500 ml wody, zagotować. Do dużej miski wsypać 2 galaretki wiśniowe i zalać je podgrzanym sokiem wymieszanym z wodą, dokładnie wymieszać, by galaretki całkowicie się rozpuściły. Odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia.
- Przygotować masę śmietanowo-serową: Żelatynę zalać gorącą, przegotowaną wodą i mieszać do czasu aż dokładnie się rozpuści. Odstawić na bok do ostudzenia (ale powinna nadal pozostać płynna). Następnie do misy miksera wrzucić śmietankę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce wymieszane ze sobą – twaróg sernikowy oraz mascarpone (przed dodawaniem do śmietany warto właśnie mascarpone wymieszać z twarogiem sernikowym, dzięki czemu masa łatwiej i szybciej połączy się ze śmietaną i nie powstaną grudki). Miksować do czasu połączenia się składników. Kolejno do ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serowej i wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie przelać ją do misy miksera, gdzie jest pozostała masa śmietanowo-serowa i miksować krótko tylko do czasu połączenia się składników. Wylać masę serową na spód z sucharów i wyrównać. Wstawić do lodówki.
- Następnie na stężałą masę serową powykładać wiśnie. Kolejno zalać je tężejącą galaretkę i ponownie całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by całkowicie stężało. Smacznego!
Masa serowo śmietanowa jest pyszna. Zamiast wiśni dałam mrożone maliny
Tak też można
Czy można zamiast sera użyć jogurt grecki
Można.
Witam spod mi wyszedł twardy co zrobić żeby trochę zmiękł?
Wystarczy ciasto wyciągnąć trochę szybciej z lodówki przed podaniem :)
Masa serowo śmietanowa jest pyszna. Zamiast wiśni dałam mrożone maliny
Jaka średnica tortownicy?
Tak jak wspomniałam na wstępie wpisu, używałam formy o wymiarach 23 x 33 cm
Ciasto wygląda przepięknie. Tylko mam pytanie jakie to dokładnie mają być sucharki?
Zwykłe sucharki, np. takie: https://image.ceneostatic.pl/data/products/15179051/i-mamut-sucharki-bezcukrowe-285-g.jpg
Czy zamiast wiśni mogą być czereśnie????
tak
Kupilam w Biedronce 1kg serka o smaku waniliowym Vitello. Czy sie nada?
Jeśli ma dość gęstą konsystencję, to tak :)
Jakie mają być sucharki?
Zwykłe, najzwyklejsze sucharki :)
Ale takie wojskowe, czyli ciastka czy chlebowe- takie jakby z chleba tostowego, suszonego – i jedne i drugie nazywają się sucharki, a różnią się znacząco
Ja też uwielbiam ciasta bez pieczenia :).
Bardzo pyszne ciasto, goście zachwyceni
Czy wiśnie można zastąpić innym owocem?
robiłam z porzeczkami czerwonymi i wyszło pysznie
robiłam z czerwonymi porzeczkami i wyszło pyszne, na pewno muszą to być kwaskowe owoce, będą pasować: truskawki, maliny, borówki a nawet brzoskwinia z puszki pewnie by była ok :)
Uwielbiam ciasta bez pieczenia :)
Czym można zastąpić śmietankę 30%
Prawdziwą śmietaną
ale pyszne ciasto:)