ciasto filadelfia z nutella
Ciasta bez pieczenia Przepis na ciasto z galaretką Słodkości

Ciasto Filadelfia bez pieczenia

Kuchnia : Polska

Ciasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm

Ciasto Filadelfia – Składniki:

Składnik na spód:

  • 285 g sucharków bez cukru
  • 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella)

Składniki- masa serowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka)
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na warstwę galaretkowo-owocową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni)
  • 400 ml syropu (soku) z wiśni
  • 500 ml przegotowanej wody

ciasto z wiśniami z kompotu

ciasto filadelfia z wiśniami i galaretka

Przepis na ciasto Filadelfia:

  1. Przygotować spód ciasta: Sucharki wrzucić do blendera i rozdrobnić do konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera, to możecie umieścić sucharki w woreczki i rozdrobnić je bardzo dokładnie uderzając w dni drewnianym wałkiem. Następnie do pokruszonych sucharków dodać krem kakaowo-orzechowy i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć folią spożywczą, a na spód wylepić wcześniej przygotowaną sucharkową masą. Wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do lodówki na minimum 30 minut, by masa się schłodziła.
  2. Wiśnie odsączyć z soku (syropu) i pozostawić na sitku, by nieco ociekły.
  3. Około 400 ml soku z wiśni połączyć z 500 ml wody, zagotować. Do dużej miski wsypać 2 galaretki wiśniowe i zalać je podgrzanym sokiem wymieszanym z wodą, dokładnie wymieszać, by galaretki całkowicie się rozpuściły. Odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia.
  4. Przygotować masę śmietanowo-serową: Żelatynę zalać gorącą, przegotowaną wodą i mieszać do czasu aż dokładnie się rozpuści. Odstawić na bok do ostudzenia (ale powinna nadal pozostać płynna). Następnie do misy miksera wrzucić śmietankę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce wymieszane ze sobą – twaróg sernikowy oraz mascarpone (przed dodawaniem do śmietany warto właśnie mascarpone wymieszać z twarogiem sernikowym, dzięki czemu masa łatwiej i szybciej połączy się ze śmietaną i nie powstaną grudki). Miksować do czasu połączenia się składników. Kolejno do ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serowej i wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie przelać ją do misy miksera, gdzie jest pozostała masa śmietanowo-serowa i miksować krótko tylko do czasu połączenia się składników. Wylać masę serową na spód z sucharów i wyrównać. Wstawić do lodówki.
  5. Następnie na stężałą masę serową powykładać wiśnie. Kolejno zalać je tężejącą galaretkę i ponownie całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by całkowicie stężało. Smacznego!

ciasto filadelfia

ciasto filadelfia bez pieczenia

4.8 / 5 ( 321 głosów )

27 thoughts on “Ciasto Filadelfia bez pieczenia”

      1. Ale takie wojskowe, czyli ciastka czy chlebowe- takie jakby z chleba tostowego, suszonego – i jedne i drugie nazywają się sucharki, a różnią się znacząco

    1. robiłam z czerwonymi porzeczkami i wyszło pyszne, na pewno muszą to być kwaskowe owoce, będą pasować: truskawki, maliny, borówki a nawet brzoskwinia z puszki pewnie by była ok :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here