piątek, 15 marca 2019

Masełko czosnkowo-ziemniaczane


Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tego masełka ( w oryginale to miał być sos), aż wreszcie przyszła pora na realizację :)
Masełko zrobione, a moi domownicy pochwalili jego smak.
Jeśli dodałabym tak jak w przepisie 4 łyżki wody konsystencja byłaby rzadsza i przypominała właśnie sos. A tak powstała pasta do smarowania chleba.
Pyszna. 
Będę robić ją częściej. Jak dla mnie z powodzeniem może zastąpić tradycyjne masło. Jeśli oczywiście lubi się czosnek:)



Składniki :


  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • 3 łyżeczki octu z białego wina, można zastąpić sokiem z cytryny

Przygotowanie :
  1. Ziemniaki ugotować z łupinkach do miękkości, obrać, przecisnąć przez praskę
  2. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do głębokiej miseczki, dodać sól, żółtko i bardzo dobrze wymieszać
  3. Powoli dodawać oliwę ( po kropelce) przez cały czas ucierając ręcznie rózgą
  4. Żółtko musi wchłonąć oliwę- jak podczas przyrządzania majonezu
  5. Przeciśnięte ziemniaki połączyć z majonezem czosnkowym
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  7. Sos czosnkowy rozprowadzić  4 łyżkami wody i przyprawić do smaku pieprzem i octem, ewentualnie szczyptą cukru pudru.

Pasuje do mięs, ryb z grilla, opiekanego chleba. U mnie będzie dziś do wędzonej makreli:)
Oliwę można zastąpić np. olejem rzepakowym, jeśli nie lubimy specyficznego smaku oliwy z oliwek.
Przepis znalazłam w jakimś kolorowym czasopiśmie.

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe masełko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie masełka zwłaszcza latem go chleba z grila

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zawiera proste składniki,ale wymaga pracy i wprawy. Na taki przepis czekałam. Zapisałam i zrobię. Twoje masełko wygląda wspaniale, ciekawe czy mnie takie wyjdzie?! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masełko robiłam po raz pierwszy i udało mi sie wspaniale.
      Składników rzeczywiście mało i nie kosztowne, namawiam wypróbować. Na pewno się uda, pracy niewiele. Ziemniaki ugotowałam przy okazji tych jakie gotowałam w mundurkach do białego barszczu. Powodzenia :)

      Usuń
  4. Świetny przepis. Szkoda, że ostatnio źle znoszę czosnek.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj niedzielnym porankiem
    I znowu przez tydzień nie wędrowałam po wirtualnym świecie. Czekałam na przyjście pierwszych trwałych zwiastunów wiosny. Chciałam cieszyć się zbliżającym się ciepłem, świeżością zieleni i paletą barw Ale niestety… Na szczęście dzisiaj wpadłam z wizytą do Ciebie i znalazłam przepis dla siebie. Ziemniaki i czosnek, to coś co uwielbiam. Do tego cytryna lub ocet winny. Często łączę te produkty, ale w innej wersji. Na pewno wypróbuję Twój pomysł.
    Życzę Ci pękających pachnących pąków kwiatów, słońca, które grzeje

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe masełko, jeszcze z takim z ziemniakami nie spotkałam się :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy czosnek, a i ziemniaków ci u nas dostatek :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...