Szukaj na tym blogu

czwartek, 14 marca 2019

Przystawka z pak choi

Bardzo wdzięczna kapusta 😊 Zabrałam się do niej dzisiaj po raz pierwszy i przyznam, że fajnie wszystkie składniki się skomponowały, wyszło pysznie, a przede wszystkim bardzo szybko. Do takiej przystawki można dodać np. podsmażane na maśle krewetki  i koniecznie postawić lampkę dobrego wytrawnego wina do popicia, będzie pysznie 😘


Składniki:
- kapusta pak choi 2 szt.
-1 duża cebula
-4 ząbki czosnku
-1/2 papryki czerwonej
-2 ostre papryczki
-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
-100 g sera feta
-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
-1 łyżka oliwy
-ocet balsamiczny
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Z ostrych papryczek usuwamy wcześniej ziarenka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa tak, aby lekko się zeszkliły. Kapusty u nasady odcinamy na wysokości 1 cm, liście dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i wraz z warzywami podsmażamy (ok.3 min.) dolewając sos sojowy. Wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem feta, prażonym słonecznikiem i skrapiamy octem balsamicznym. Podawać z grzankami. 

2 komentarze: