Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

Zawsze robię wszelkie pasztety sama, dzięki temu wiem, co się znajduje w ich składzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę.


Składniki:
1 kg łopatki bez kości
3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg)
1 czerstwa bułka
5 jaj
2 cebule
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
0,5 selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
garść suszonej żurawiny
pieprz, sól 


Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić.
Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy).

Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty