Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste

Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne wspaniałe potrawy. Paweł nazywa to "wyciskaniem smaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach.  Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów

Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas gotowania, jak przechowywać i przetwarzać żywność oraz jak wykorzystywać resztki produktów i pozostałości potraw przyda się każdemu.

Właśnie te najbardziej podstawowe i zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”.

Obiad--resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste

Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste

proporcje dla 3-4 osób

sos do ziemniaków w stylu zero waste

  • kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek)
  • obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • głąb kapusty
  • zwiędnięte ulubione zioła
  • 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone 
  • ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu
  • 100 g przecieru pomidorowego

ziemniaki w stylu zero waste

  • 4 dość duże ziemniaki do pieczenia
  • łodyga z brokuła
  • resztki wędlin, mogą być te obeschnięte
  • obierki z marchewki
  • resztki pieczonego mięsa
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić obiad z resztek

Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso porwać na kawałki i podsmażyć.  Szczypiorek lub dymkę posiekać.
Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny,  mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu.

Obiad-z-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste

Warsztaty "No waste" były też doskonałą okazją do zapoznania się z nowymi produktami Sokołów SA. Firma kojarząca się nam głównie z wyrobami mięsnymi i doskonałymi wędlinami, wprowadziła na rynek linię produktów bezmięsnych - "Z gruntu dobre", którą teraz poszerza o dania gotowe.

Obiad-z-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste
Obiad-resztek-ziemniaki-w-stylu-zero-waste


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: