Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką

Dorsz podany w towarzystwie marchewki to super zdrowy i lekki obiad. Szczególnej uwadze polecam bardzo ciekawe risotto. Marchewkowe znasz? Koniecznie wypróbuj przepis, bo smakuje rewelacyjnie. Z takim dodatkiem dorsza na pewno zjesz z przyjemnością, a może nawet poprosisz o dokładkę!

Risotto przygotowane na marchewkowym soku posmakuje nie tylko dzieciom. Ma apetyczny kolorek i bardzo ciekawy smak. Warzywny dodatek stanowi karmelizowana marchewka z tymiankiem. Proste składniki, a całość smakuje rewelacyjnie. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 szklanki ryżu np. arborio
  • 1 mała cebula
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 330 ml soku z marchwi
  • 2 filety z dorsza a’ 160 g
  • 2 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz
  • 3-4 marchewki
  • tymianek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • starty parmezan

Przygotowanie:

  • filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • w garnku, w którym przygotowujesz risotto zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć ryż i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. Dolać pół szklanki gorącego bulionu, mieszając czekać, aż ryż go wchłonie. Porcjami wlewać sok z marchewki. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 20 minut. Na koniec wmieszać łyżkę zimnego masła i starty parmezan
  • na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać posiekany tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik
  • w międzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia
  • wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *