Liczba gości w ciągu ostatniego roku

JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RZODKIEWKĄ

Jajka ze śmietaną, majonezem i rzodkiewką.

Prosty i szybki przepis na smaczne jajka w sosie ze śmietany z rzodkiewką.


Pyszne jajka w śmietanie z majonezem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Prosty przepis na szybkie śniadanie, przekąskę albo fajną i ciekawą przystawkę podczas uroczystości rodzinnych i świątecznych. Jajka w sosie z dodatkiem sałaty i musztardy francuskiej.

Zobacz wypróbowany przepis na ciekawe jajka w sosie ze śmietany i majonezu z posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Polecam :)




Oto składniki i przyprawy na jajka w sosie ze śmietany i majonezu z rzodkiewką:

  • 5 świeżych jaj
  • 1 mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • 3 posiekane rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz i sól

dodatki do jajek w sosie:

  • 3 posiekane rzodkiewki
  • kilka lisków sałaty zielonej
  • musztarda francuska

Przepis na jajka w sosie:


Krok 1.
  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, czysto obrać. Następnie każde jajko przeciąć na połówki poprzecznie, ściąć czubki i ustawić żółtkami do góry.
  • W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek, doprawić do smaku.
  • Jajka oblać przygotowanym sosem. Porcje posypać po wierzchu posiekaną rzodkiewką, udekorować musztardą francuską i liśćmi sałaty zielonej.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka w śmietanie z rzodkiewką.

4 komentarze:

  1. kolejny przepis do zapisania na święta. Fajny pomysł z tą musztardą francuską

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie jajka po przygotowaniu mogą długo stać? Przede wszystkim chodzi mi o pokrojoną rzodkiewkę. Nie chciałabym, żeby wszystko podeszło wodą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawy typu jajka faszerowane czy w sosach na bazie śmietany i majonezu powinno się podawać niedługo po przygotowaniu. Raczej nie polecam przetrzymywania tej potrawy dłużej. Natomiast muszę przyznać, że sam ten sos śmietanowy z majonezem i rzodkiewką miałam w miseczce, w lodówce przez kilka godzin i nic mu się nie działo :) Myślę, że spokojnie wytrzymałby i do następnego dnia ;)
    Aaa i jeszcze tak mi przyszło na myśl - ważna jest dobra, prawdziwa śmietana - nie jakieś tam 'Zotty' z dziwnymi składnikami ;) Wówczas w temperaturze pokojowej, na stole wszystko się ładnie utrzyma :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger