Lubicie kotlety mielone?

Dla mnie to smak dzieciństwa, choć chyba zawsze wolałam schabowe.

Moja rodzina przepada za koletami mielonymi, dlatego często goszczą w naszym menu. Staram się jednak je urozmaicać dodając do nich co raz to inne, różne dodatki. Na moim blogu znajdziecie przepisy m.in.: na kotlety mielone z groszkiem, mielone z selerem, kotlety mielone z ziołami.

Również mięso wybieram różne do przygotowania takich kotletów. Polecam tradycyjne mielone, ale również mielone z indyka, mielone z kurczaka.

Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Kotlety mielone z mięsa wołowego.





PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z MIĘSA WOŁOWEGO

Składniki na kotlety mielone z mięsa wołowego:

500g mięsa wołowego mielonego

2 bułki kajzerki

1 szkl mleka

1 cebula mała

1 jajko

sól

pieprz

zioła prowansalskie

olej

bułka tarta do panierki



Jak zrobić kotlety mielone z mięsa wołowego:

Bułki moczymy w mleku, miksujemy je.

Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem, jajko, startą na tarce cebulę, przyprawy, wyrabiamy chwilę masę.

Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na oleju na rozgrzanej patelni.

Smażymy na złoto z obu stron.