Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe
3/14/2019 05:28:00 PM
Ciasto drożdżowe zawsze wymaga dużo pracy, wyrabiania, brudzenia się itd... - na szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.
Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki soli
- 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka
- 710 ml letniej wody
- MISKA DUŻA (plastik/szkło) - min 5l
Jak przygotować:
Ciepłą wodę nalewamy do miski.
Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody. Następnie dodać je do 710 ml ciepłej wody, następnie dodajemy sól i mąkę - nie przesiewamy ! Wsypujemy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie się ciągnąć. Przykrywamy misę folią spożywczą - zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Ciasto może być w lodówce do 14 dni - więc można codziennie odrywać kawałek ciasta i przygotowywać z niego świeże pieczywo.
W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta, oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką.
Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody - kładziemy ją na spodzie piekarnika.
W zależności od rozmiaru pieczywa pieczemy od 15-40 minut. Po wyjęciu skórka jest bardzo chrupiąca - odczuwalny smak chleba rzemieślniczego. Aby zmiękczyć skórkę po upieczeniu możemy przykryć chleb bawełnianą szmatką.
Na zdjęciach widać 6 bułek oraz chleb.
Ciasta wystarczyło także na dwie bagietki.
Wszystkiego smacznego !
0 komentarze