Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe

3/14/2019 05:28:00 PM



Ciasto drożdżowe zawsze wymaga dużo pracy, wyrabiania, brudzenia się itd... - na szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki. 
Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami  




Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka
  • 710 ml letniej wody
  • MISKA DUŻA (plastik/szkło)  - min 5l


Jak przygotować:

Ciepłą wodę nalewamy do miski. 
Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody. Następnie dodać je do 710 ml ciepłej wody, następnie dodajemy sól i mąkę - nie przesiewamy ! Wsypujemy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie się ciągnąć. Przykrywamy misę folią spożywczą - zostawiamy na 2  godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Ciasto może być w lodówce do 14 dni - więc można  codziennie odrywać kawałek ciasta i przygotowywać z niego świeże pieczywo.
W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta,  oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką. 


Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody - kładziemy ją na spodzie piekarnika. 
W zależności od rozmiaru pieczywa pieczemy od 15-40 minut.  Po wyjęciu skórka jest bardzo chrupiąca - odczuwalny smak chleba rzemieślniczego. Aby zmiękczyć skórkę po upieczeniu możemy przykryć chleb bawełnianą szmatką. 

Na zdjęciach widać 6 bułek oraz chleb. 
Ciasta wystarczyło także na dwie bagietki. 



Wszystkiego smacznego !








You Might Also Like

0 komentarze