Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za “jajko” posłużył kleik z płatków owsianych, dzięki czemu pulpety nie rozpadają się, ale są miękkie.
Jest to bardzo prosty, tani i zdrowy pomysł na obiad, z którego polecam Wam skorzystać! 🙂
składniki
- 400 g ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze słoika)
- 2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
- 6 łyżek gorącej wody
- 40 g bułki tartej (2-3 łyżki)
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki jarzynki (polecam jarzynkę o świetnym składzie ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/przyprawa-uniwersalna-jarzynka-300g-vivio)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona, jeśli lubisz jej smak)
- 1/2 łyżeczki curry
- olej
przygotowanie
- Płatki owsiane zmiel i wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw na 15 minut, aby powstał “kleik”.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju lub innego tłuszczu.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Dodaj do niej gotowy kleik z płatków owsianych, podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem), bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszaj i uformuj pulpety.
- Piecz je na posmarowanej tłuszczem blaszce w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
- Pulpety podaj z ulubionym sosem.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!
- Deser Kopiec Kreta bez pieczenia