14 marca 2019

Naleśniki z serem, rodzynkami i skórką pomarańczową

Urozmaiciłam tradycyjne naleśniki z serem o dodatek skórki pomarańczowej oraz rodzynki. Wyszły rewelacyjne!


Składniki (na ok 15 sztuk):

Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
1-1,5 szklanki wody
1,5 - 2 szklanki mąki (użyłam uniwersalnej mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

Nadzienie:
280 g sera białego
cukier do smaku
trochę cynamonu
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło.
2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej).
3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Łyżkę farszu nakładać na naleśniki, rozsmarować i złożyć w kopertę.
4. Naleśniki podsmażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Muszą być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, dwukrotnie podałaś mąkę, czy tam chodzi o mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawiam. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!