Chiński makaron z marchewką i porem

Drukuj
12.03.2019   Magda

Chiński makaron ryżowy, delikatny i o bardzo subtelnym smaku jest świetnym nośnikiem dla składników użytych w tym przepisie. Z każdym kęsem dokładnie czujemy imbir, czosnek, pikantno-słodki sos chili. Do tego proste warzywa i chrupiące orzeszki – rewelacyjna propozycja na ekspresowy i prosty wege obiad.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały por
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek imbiru
  • szczypior z 2 dymek
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączamy i przelewamy wodą.

 

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach tartki. Imbir obieramy i także ścieramy na małych oczkach tarki. Szczypior z dymki siekamy na skos. Orzechy ziemne siekamy z grubsza.

 

W miseczce mieszamy sos sojowy, sos chili oraz olej arachidowy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy na niego pora oraz marchewkę – smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – około 5-6 minut. Po tym czasie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy jeszcze minutę.

 

Następnie, na patelnie wrzucamy odcedzony makaron oraz wlewamy cały sos – dokładnie wszystko mieszamy, aż makaron pokryje się warzywamy i sosem oraz dobrze się zagrzeje.

 

Całość dania wykładamy na półmisek lub dzielimy na porcję. Z wierzchu posypujemy obficie orzechami, dymką i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.