wtorek, 12 marca 2019

CIASTO AMERYKAŃSKIE

Ciasto wypatrzyłam na Fb u Lidki KLIK i zaraz zabrałam się do jego upieczenia. Z racji, że lubię upraszczać sobie życie ubiłam całe jajka. Wyszło puchate, mięciutkie z pyszną nutką cynamonu, kawałkami jabłek i suszoną żurawiną.  Polecam ten przepis na super proste i wspaniałe ciasto.


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 26 CM:

4 całe jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka
garść suszonej żurawiny
2/3 szklanki oleju
opcjonalnie pokrojone orzechy



WYKONANIE:


Jabłka kroimy w kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Zapraszam do odwiedzin bloga Pieprzyć z Fantazją po różne kulinarne inspirację ;)


2 komentarze:

  1. Znam ten przepis .Dostałam od koleżanki i od razu upiekłam.Dalam szara rentę więc smak obledny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reneta to najlepsze jabłuszka do ciast ;) Pozdrawiam :)

      Usuń