Pasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Awokado – ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką.
Do wykonania tej pasty pamiętajcie, by użyć dojrzałego awokado – powinno być ono miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Nie należy jednak ściskać owocu zbyt mocno, ponieważ może to uszkodzić miąższ, który po obraniu okaże się w tych miejscach ciemny i nieapetyczny.
Pasta jajeczna z awokado – Składniki:
- 3 jajka
- pół małego ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 2 gałązki natki pietruszki (lub kolendry)
- 1 łyżka majonezu (lub jogurtu naturalnego gęstego)
Przepis na pastę jajeczną z awokado:
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą, lekko stłuc skorupki a po paru minutach obrać ze skorupek. Zetrzeć jajka na tarce o małych oczkach.
- Awokado umyć, obrać, pozbawić pestek, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
- Czosnek obrać, posiekać drobno nożem lub przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miseczki, dodać sok z cytryny, majonez, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły.
- Pastę jajeczną z awokado podawać ze świeżym pieczywem lub z krakersami jako formę przekąski. Smacznego!
Zobacz również moje przepisy na inne pasty kanapkowe:
- Pasta z makreli wędzonej i jajek
- Pomidorowa pasta z makreli
- Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
- Pasta jajeczna z tuńczykiem
Lubię awokado, przepis prosty,super,przyrządzenie łatwe.dziekuje