pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna Pasta kanapkowa Wielkanoc przepisy

Pasta jajeczna z awokado

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 8 minut

Pasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.



Awokado – ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką.

Do wykonania tej pasty pamiętajcie, by użyć dojrzałego awokado – powinno być ono miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Nie należy jednak ściskać owocu zbyt mocno, ponieważ może to uszkodzić miąższ, który po obraniu okaże się w tych miejscach ciemny i nieapetyczny.

pasta z awokado

Pasta jajeczna z awokado – Składniki:

  • 3 jajka
  • pół małego ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 2 gałązki natki pietruszki (lub kolendry)
  • 1 łyżka majonezu (lub jogurtu naturalnego gęstego)

pasta jajeczna z awokado i majonezem

Przepis na pastę jajeczną z awokado:

  1. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?).  Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą, lekko stłuc skorupki a po paru minutach obrać ze skorupek. Zetrzeć jajka na tarce o małych oczkach.
  2. Awokado umyć, obrać, pozbawić pestek, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
  3. Czosnek obrać, posiekać drobno nożem lub przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miseczki, dodać sok z cytryny, majonez, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły.
  6. Pastę jajeczną z awokado podawać ze świeżym pieczywem lub z krakersami jako formę przekąski. Smacznego!

 

Zobacz również moje przepisy na inne pasty kanapkowe:

pasta z awokado i jajek
pasta z jajek i awokado

Rate this post

1 thought on “Pasta jajeczna z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here