surówka z pora i jabłka
Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka z pora i jabłka

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut

Surówka z pora i jabłka – to pyszna surówka do obiadu, która nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak schabowy, czy kotlet de volaille, a także do panierowanej ryby. Dzięki dodatkowi jabłka jest nieco słodka, więc na pewno przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które jak ja uwielbiają słodkie surówki, jak np. tarta marchewka z jabłkiem.



Mój Maż uwielbia pora, tak więc często staram się wymyślać dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie m.in. sałatkę z pora i jajek, która często pojawia się na naszym stole na Wielkanoc. Jest również surówka z białej kapusty i pora. Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym, Naleśniki z porem, Łososia zapiekanego z porem, Zupę porową z pulpecikami oraz Klopsiki z makronem w sosie pieczarkowo-porowym.

Surówka z pora i jabłka – Składniki:

  • 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej części)
  • 2 jabłka (u mnie odmiana Jonagold) – ok. 500 g (waga przed obraniem)
  • 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

surówka z pora i jabłek

Przepis na surówkę z pora i jabłek:

  1. Do surówki należy użyć tylko białej i jasnozielonej części pora. Korzeń pora oraz ciemnozieloną część należy odkroić i wywalić. Następnie białą i jasnozieloną część pora umyć, pokroić w półplasterki. Wrzucić na cedzak i przelać wrzątkiem. Ostudzić i osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki przelaniu pora wrzątkiem starci on nieco na ostrości.
  2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych (lub średnich) oczkach.
  3. Wrzucić do miski pokrojonego pora oraz starte jabłka. Dodać 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubata łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, a następnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 20-30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Jeśli chcecie możecie również dodać do smaku nieco soku z cytryny. Smacznego!


surówka z pora
surówka z porem i jabłiem

4.9 / 5 ( 173 głosów )

3 thoughts on “Surówka z pora i jabłka”

  1. Bardzo mi smakowała. Lubię proste surówki z dwóch, trzech składników. Ostatnio bardzo polubiłam także surówkę z selera i jabłek, dodając jeszcze oprócz rodzynków, suszoną żurawinę. Pozdrawiam AW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here