X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Murzynek z kremem śmietanowym. Najlepszy przepis!

Najczęściej na naszym Kuroniowym blogu pojawiają się wytrawne dania. Dziś natomiast mamy z Bogusią dla Was bez wątpienia inny przepis! Tym przepisem jest murzynek z kremem śmietanowym! Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym. Dzięki temu macie przepis na ciasto które jest banalnie proste i ważne, że wychodzi za każdym razem. 

MURZYNEK Z KREMEM ŚMIETANOWYM

Składniki:

CIASTO:

  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 50 g kakao ( 5 łyżek )
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 5 jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki np. cytrynowej
  • 150 ml wody

POLEWA:

  • 100 g czekolady mlecznej lub np. gorzkiej
  • 2 łyżki oleju np. roślinnego

Murzynek z kremem śmietanowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, następnie dodaj cukier i kakao. Następnie dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

Krok 2:

W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, następnie dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.

Krok 3:

Ciasto wlej na blachę do pieczenia o wymiarach ok. 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piecz w 180°C  35 minut, funkcja „góra-dół”.

Krok 4:

Następnie w czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a na koniec stopniowo dodawaj tężejącą już galaretkę, dzięki temu krem będzie gęsty. Następnie tak przygotowany krem wstaw do lodówki.

Krok 5:

Na koniec gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu, następnie przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem, dzięki temu polewa będzie błyszcząca i bardzo smakowita.

Murzynek z kremem śmietanowym

Kończąc ten wpis dodam, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super przepis. Ciasto wyszło pyszne. Polecam zrobić je. Znika bardzo szybko

  2. Uwielbiam murzynka! Czy kokosowa masa budyniowa też będzie pasować?

  3. Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z orzeźwiającym kremem. Gorąco polecam, pychotka.

  4. Czy ma znaczenie smak galaretki myślałam żeby zrobić z agrestowej lub kiwi?

  5. Dziś upiekłam murzynek . Rzeczywiście bardzo prosty przepis i łatwo się go robi.Masa do murzynka przepyszna. Zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Będziemy jutro go jeść, bo są urodziny mojego męża. Bardzo dziękuję za kolejny przepis i polecam innym korzystanie , bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie

  6. Czy dwie galaretki bez problemu rozpuszczą się w tak małej ilości wody ? Wydaje mi się jednak trochę za mało

  7. Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.

  8. Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.

  9. ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha

  10. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….

  11. Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…

  12. Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać

Sprawdź również