Chleb z garnka

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowy chlebek,który piekłam już niejednokrotnie używając różnej mąki i różnych ziaren. Ten dzisiejszy jest z najzwyklejszej mąki pszennej,bez żadnych dodatków,pachnący z chrupiącą skórką. 
Przepis na ten chlebek pochodzi z instagrama od Edytki @onijka,która jest mistrzynią w pieczeniu różnych chlebów i bułek.












 3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki letniej wody

Mąkę wsypać do miski,wymieszać z drożdżami i solą,wlać wodę i paroma ruchami ręki wymieszać.  Nakryć miskę ściereczką i odstawić na 12-16 godzin.
Następnego dnia wylać ciasto na obficie posypany mąką blat. Z ciasta utworzyć kulę,(ciasto jest dość luźne) i zostawić tak na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz uformować kulę i przełożyć do durszlaka wyłożonego ściereczką mocno obsypaną mąką do ostatniego wyrastania na około 45 minut do 1 godziny.
W czasie rośnięcia ,tak po 15-20 minutach włączyć piekarnik,rozgrzać do 240*C z garnkiem w środku. Po tym czasie ostrożnie wyjąć garnek i przełożyć do niego wyrastający bochenek. Garnek przykryć i piec 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę,temperaturę zmniejszyć do 220*i piec jeszcze 15 minut. Upieczony chleb ostrożnie wyjąć na kratkę i wystudzić.

Chlebek piekłam w żeliwnym garnku od Tarka i Miarka (śred. 22 cm)  








Komentarze

Popularne posty