Chilli z mięsem mielonym i cukinią
Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe.
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1 papryczka chilli
1/2 cukinii
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju- do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka mielona – słodka i ostra
Świeża bazylia
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz cukinię, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***
*** Wlewamy bulion, zagotowujemy i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy nadal pod przykryciem przez około 5 minut ***
*** Następnie całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną oraz suszonym oregano. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Całkiem konkretny posiłek! Największa zaleta takich dań, to że można od razu przygotować ilość na 2 – 3 dni i mieć więcej czas dla siebie w kolejnych dniach 🙂 lubie to!