Pesto paprykowe

Pesto paprykowe to smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Dzisiejsze pesto przygotowałam z papryki upieczonej w piekarniku i orzechów włoskich. Pieczona papryka jest delikatna, słodka i rozpływa się w ustach, ma wiele zastosowań. Na kanapce smakuje obłędnie, z makaronem przygotujesz super obiadek.

Pesto paprykowe to samo zdrowie! Papryka jest kopalnią witamin i mikroelementów, ponadto oferuje nadzwyczajne właściwości antynowotworowe (bogactwo likopenu!).

Orzechy włoskie to bogactwo przeciwutleniaczy i antyoksydantów, posiadają rekordową liczbę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających nasze zdrowie. Prosty, nieprzekombinowany przepis, jedyna trudność to upieczenie papryki. Miksuj zatem na zdrowie!

Składniki:

  • 2 pieczone papryki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie:

  • upiecz paprykę. Obierz ze skóry
  • zblenduj paprykę z orzechami włoskimi i oliwą do pożądanej konsystencji. Lepiej smakuje z pozostawionymi grudkami
  • dopraw solą i pieprzem i startym parmezanem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *