czwartek, 14 marca 2019

Zupa z brukselki "Damazy"

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Skąd ta nazwa, nie wyjaśniono, ja tylko napiszę że zupa jest bardzo pyszna, pożywna i idealna na przedwiośnie.
Polecam do wypróbowania, lubicie zupy? my uwielbiamy.
Brukselkowa zupa "Damazy".


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z kości i warzyw
  • 500 g brukselki
  • 2 - 3 łyżki bobu - może być mrożony
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 2 średnie marchewki
  • 150 g cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka domowej bulionetki


Przygotowanie zupy:

  • Brukselkę oczyściłam, umyłam, większe główki przekroiłam na pół.
  • Brukselki i bób włożyłam do garnka, zalałam wywarem mięsnym i ugotowałam do miękkości.
  • Ogórka pokroiłam w półplasterki tak samo jak kiełbasę.
  • Marchewkę obrałam, umyłam pokroiłam w plasterki.
  • Marchew, ogórka i kiełbasę dodałam do zupy i gotowałam 10 minut.
  • Cebulę obrałam, posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju.
  • Teraz dodałam do cebuli mąkę, zasmażyłam i wlałam do zupy.
  • Dodałam do zupy także keczup, wino, sól, pieprz, tymianek, czarny pieprz, bulionetkę.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam do smaku solą.


Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata"
"Podróże małe i duże"
Wrześniowe jabłuszka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger