Bardzo łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia, słodko – kwaśne, orzeźwiające, bardzo smaczne.

Spód ciasta przygotowałam z popularnych u nas w domu sucharków, które lekko nasączyłam i posmarowałam warstwą domowej czekośliwki, ale akurat dżem możecie wybrać dowolny ulubiony.

Potem warstwa ubitej kremówki z kawałkami czekolady a la straciatella.

Ciasto bez pieczenia zwieńczyłam galaretką w której zatopiłam czereśnie mrożone latem (muszę przyznać, że mrożone czereśnie rewelacyjnie sprawdzają mi się do tego typu ciast i tortów, więc będę co sezon je zamrażać). Zamiast czereśni możecie użyć tu do tego ciasta bez pieczenia wiśni czy mrożonych porzeczek – też będzie pysznie!





PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA NA SUCHARKACH

Składniki na ciasto bez pieczenia na sucharkach:

10 sucharków

kilka łyżek mleka

1 słoik (330ml) dżemu – u mnie czekośliwka

400ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2,5 łyżeczki żelatyny

50g czekolady

1 galaretka wiśniowa

1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni czy porzeczek



Jak zrobić ciasto bez pieczenia na sucharkach:

Tortownicę 21cm wyściełamy folią spożywczą.

Spód tortownicy wykładamy sucharkami, które delikatnie nasączamy niewielką ilością mleka.

Sucharki smarujemy dość grubą warstwą czekośliwki (cały słoik użyłam).

Żelatynę zalewamy 50ml zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia a potem rozpuszczamy (najłatwiej w mikrofalówce).

Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kiedy śmietana zgęstnieje dodajemy do niej żelatynę i posiekaną czekoladę, mieszamy, wykładamy na sucharki z dżemem, wkładamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody gorącej, zostawiamy do przestudzenia.

Ja do galaretki wrzuciłam mrożone czereśnie, szybciej ostygła.

Tężejąca galaretkę z owocami wykładamy na warstwę śmietany.

Tak przygotowane ciasto bez pieczenia na sucharkach wstawiamy do lodówki na cała noc.