poniedziałek, 11 marca 2019

Garnek boloński

Pomysł na szybki jednogarnkowy obiad dla zabieganych i nie tylko. Polecam, kiedy potrzebny jest ciepły posiłek na już.








Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 3 garście makaronu
  • olej do smażenia 
  • 2 szklanki wody
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać mięso mielone i podsmażać do momentu zrumienienia, pamiętając i przemieszaniu co jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem podsmażyć, a następnie dodać wodę i zagotować. Dodać makaron i gotować do momentu, aż makaron będzie al dente. Jeśli będzie konieczność należy dolać wody, aby potrawa się nie przypaliła. Czas gotowania i ilość wody zależy od kształtu i ilości makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, a większość płynu wyparuje należy dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować ciągle mieszając i gotowe. 






Życzę Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojego bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...