poniedziałek, 11 marca 2019

Serowe ciasteczka z brzoskwinią na marcowe zawieruchy

"W Marcu, jak w garncu", jak powiada znane wszystkim przysłowie i dzisiejszy dzień był absolutnym marcowym garncem.
Od samego rana zamieć śnieżna mieszała się z przenikliwym wiatrem i deszczem zacinającym z ukosa, a całość przeplatana była radosnymi przebłyskami słońca i plamami błękitnego nieba.
Te pogodowe zawirowania sprawiły, że senność i szaruga czaiła się za każdym rogiem.
Dlatego, aby rozchmurzyć ten marcowy dzień, stawiam przed Wami na blogowym stole słoneczne ciasteczka z twarożku z brzoskwiniami :)
Chrupiące i lekko wilgotne, z owocowym, soczystym środkiem rozprawią się z ciężkimi chmurami, rozjaśniając kuchenną przestrzeń i ciesząc oczy.
Te pyszne, brzuchate pięknotki będą także wspaniale prezentowały się na stole Wielkanocnym, wpisując się w świąteczny klimat :)
Piękne i bardzo proste w przygotowaniu będą wspaniałym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w szarugę i zawieruchę!








































Serowe ciasteczka z brzoskwinią
na ok 20 cisteczek
Potrzebujesz:
  • 250g mąki
  • 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko jaja
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła i żółtka szybkimi ruchami wyrób ciasto.
2. Dodaj twaróg i cukier i zagnieć całość na jednolite, elastyczne ciasto
3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wykrawaj koła (np. kubkiem).
5. Z połowy wykrojonych kół, wykrój mniejsze koła, tak aby powstały obręcze.
6. Na pełne koło ułóż połówkę brzoskwini (odsączoną z syropu), a następnie przykryj obręczą z ciasta i zlep brzegi.
7. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20-25min.
8. Lekko ostudzone ciastka oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!




























Curd and peach cakes
for about 20 cakes
Ingredients:

  • 250g flour
  • 200g of cold butter, diced
  • 250g semi-fat curs
  • 1 heaped spoon of vanilla sugar
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1 egg yolk
  • 2 cans of peaches in syrup
  • powdered sugar for sprinkling

Method:
1. Using flour, baking powder, butter and yolk, knead the dough with quick movements.
2. Add curd and vanilla sugar and knead whole again until elastic dough.
3. Shape the dough into a ball, wrap in plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
4. Roll out the dough to a thickness of approx. 3mm and cut circles (eg with a cup).
5. With half of the cut cirlcles, cut the smaller circles so that the hoops are formed.
6. Place a half of the peach (drained from the syrup) onto the full circle, then cover with a dough rim and paste edges.
7. Place the cookies on a baking tray lined with baking paper and bake at 180*C for 20-25min.
8. Sprinkle cooled cookies with powdered sugar.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...