Gdy przychodzi taki dzień, że potrzebuję zjeść coś słodkiego i najlepiej chrupiącego, nigdy nie idę na łatwiznę, kupując sklepowe ciastka, tylko kombinuję sama jak zadowolić zachciankę. Aby było szybko i bez pieczenia wykorzystuję wafle ryżowe, które podaję np. z masłem orzechowym i daktylami. Albo tak jak w tym przypadku z orzechami w karmelu. Takie ciasteczka są też super sposobem na deser dla niezapowiedzianych gości. Orzechy w karmelu przygotujemy w kilka minut i w zasadzie gotowe :)
- opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem
- 200 g różnych orzechów (użyłam włoskich, nerkowców, pekan i makadamia)
- 100 g cukru trzcinowego
- łyżka masła
- 200 g śmietanki 30%
- sól
Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy cukier.
Na średnim ogniu, czekamy aż się rozpuści (nie mieszamy).
Dodajemy masło i energicznie mieszamy silikonową trzepaczką.
Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając.
Gotujemy 2-3 minut aż zgęstnieje.
Dodajemy orzechy i mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wafle ryżowe pokrywamy orzechami w karmelu.
Posypujemy niewielką ilością soli.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
2 komentarze
Fajna i zdrowa przekąska :)
Polecam :)