Delikatne, słodkie placuszki z serków waniliowych są jednymi z ulubionych mojego dziecka. W wersji mini są atrakcyjniejsze i wygodniejsze do zjedzenia przez maluchy. Podałam je z pulpą z marakui, na jeden z weekendowych podwieczorków :)
Placuszki zazwyczaj robię „na oko”, ponieważ raz kupuję opakowania serka po 180 g, innym razem po 200g. Gdy masa jest za gęsta, dodaję po prostu więcej mleka.
- 2 serki homogenizowane waniliowe (dobrej jakości)
- 1/4 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do natłuszczenia patelni
- kilka łyżeczek pulpy z marakui do podania
- opcjonalnie cukier puder
Składniki na placuszki dokładnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżeczce masy, formując placuszki.
W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Podajemy posypane cukrem pudrem z pulpą z marakui.
Smacznego :)
8 komentarzy
Muszę zrobić takie mojej córce :)
Polecamy :)
Cudowne zdjęcia ❤
Bardzo mi miło, dziękuję :)
Jeśli mogłabym prosić o radę – wczoraj zrobiłam te placuszki i o ile na patelni ładnie urosły to po zdjęciu opadły i zrobiły się strasznie płaskie. Smaczne, ale wizualnie to już nie to samo. Co mogłam zrobić nie tak? Może wina serków albo gęstości ciasta? Będę wdzięczna za podpowiedzi:-)
Myślę, że wszystko poszło ok. Wszystkie placuszki, które robiłam opadają po zrobieniu. Te ze zdjęcia też już są po opadnięciu, ponieważ od razu po zdjęciu z patelni były dużo bardziej puszyste.
Dziękuję za odpowiedź ❤ ogarnięte czy nie, ale były super smaczne. Na pewno wrócę o przepisu. :-)
Bardzo się cieszę :)