Zapraszam Was do wypróbowania kotletów jaglanych z botwinką- zdrowych, smacznych, wegańskich, fit – pieczonych a nie smażonych.

Pokazywałam Wam już przepisy na kotlety jaglane ze szpinakiem, z botwinką, z burakami pieczonymi.

Dzisiaj czas na jaglane kotlety z brokuła.

 

 

PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY Z BROKUŁA

Składniki na jaglane kotlety z brokuła:

0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej

300g brokuła ugotowanego – zobacz jak ugotować brokuły

4 ugotowane ziemniaki

2 łyżki siemienia lnianego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sól

pieprz

2 łyżki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka oregano

 

Jak zrobić jaglane kotlety z brokuła:

Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną.

Brokuły i ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.

Kaszę (jeszcze ciepłą) mieszamy z brokułami i ziemniakami, zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, cebulą, czosnkiem i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.

Z masy formujemy kotlety (jeśli słabo się lepią, możemy odrobinę je zblenderować blenderem ręcznym, jednak nie na zupełną papkę), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180st grzanie góra dół. Pierwsze 30 min blacha na środkowym stopniu piekarnika, ostatnie 10 min na najwyższym, by opiekł się wierzch kotletów.