Chipsy z jarmużu to jedna z moich obecnych ciążowych zachcianek 🙂

Jarmużowe chipsy to chyba jeden z najmodniejszych sposobów na przygotowanie tej zieleniny.

Upieczony lub wysuszony jarmuż wprost wspaniale chrupie!

Suszenie (czy to w suszarce spożywczej czy to na kaloryferze w okresie grzewczym) to najprostsza metoda przygotowania chipsów z jarmużu, bez obawy że je spalimy czy spieczemy.

Dodatkowo powiem Wam, że suszenie jarmużu to świetny sposób by przygotować sobie zapasy tej rośliny na długo – wysuszone liście jarmużu schowane w słojach, ściśle zakręcone, chrupią nawet po kilku miesiącach od przygotowania – polecam ten sposób!

 

 

PRZEPIS NA SUSZONY JARMUŻ – FIT CHIPSY

Składniki na suszony jarmuż – fit chipsy:

jarmuż

sól himalajska lub ulubiona przyprawa np do sałatek

 

Jak zrobić suszony jarmuż – fit chipsy:

Jarmuż myjemy dokładnie i rwiemy na mniejsze kawałki (usuwając twarde części łodyg).

Wilgotne, porwane liście oprószamy solą, mieszamy.

Liście rozkładamy na sitku suszarki spożywczej (lub na kaloryferze przykrytym papierem do pieczenia) – suszymy aż staną się suche i chrupiące.

Tak wysuszone liście przechowujemy w szczelnie zakręconych słojach a długi czas będą chrupiące.