Site Overlay

Brukselka pieczona z octem balsamicznym

Oj ta brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa.
Ocet balsamiczny z dodatkiem cukru dodaje jej delikatnie słodkiego smaku. I ta przypieczona skórka. Pyszna jest!  Spróbujcie jej!

Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • brukselka – 500g
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i odkrój zdrewniały koniec. Gotuj przez 8-10 minut.
Piekarnik ustaw na 180°C z termoobiegiem. Na patelnię wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Podgrzej chwilę, żeby ocet się zredukował, a cukier rozpuścił.
Do naczynia żaroodpornego przełóż brukselkę (większe okazy przekrój na pół), dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z octem. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Brukselka powinna być ładnie zrumieniona. Podawaj prosto z piekarnika.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna70 kcal4%
Tłuszcz1 g1%
Węglowodany16 g6%
Białko7 g14%
Błonnik8 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Brukselka pieczona z octem balsamicznym

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *