Z okazji piątku zapraszam was do wypróbowania przepisu na śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi.
Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe.
Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują!
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI
Składniki na śledzie z pomarańczami czerwonymi:
pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju
3 cebule
2 pomarańcze czerwone
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki oregano
olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy
1/4 szkl octu winnego z białego wina
Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi:
Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Jedną pomarańczę kroimy w plasterki, z drugiej ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Można również cebulę zeszklić na oleju.
Cebulę zalewamy sokiem pomarańczowym, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i skórka pomarańczową.
W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, plastry pomarańczy, oprószamy je oregano i tak do wykończenia składników.
Wszystko zalewamy olejem.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.