Z okazji piątku zapraszam was do wypróbowania przepisu na śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi.

Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe.

Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują!

 

PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI

Składniki na śledzie z pomarańczami czerwonymi:

pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju

3 cebule

2 pomarańcze czerwone

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki oregano

olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy

1/4 szkl octu winnego z białego wina

 

 

 

Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi:

Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki.

Jedną pomarańczę kroimy w plasterki, z drugiej ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Można również cebulę zeszklić na oleju.

Cebulę zalewamy sokiem pomarańczowym, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i skórka pomarańczową.

W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, plastry pomarańczy, oprószamy je oregano i tak do wykończenia składników.

Wszystko zalewamy olejem.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.