Łatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii.

 

 

PRZEPIS NA BATONY OWSIANE

Składniki na łatwe batony owsiane:

1,5 szkl płatków owsianych całych

0,5 szkl mąki orkiszowej

1 marchewka starta na tarce

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki ziaren słonecznika

garść rodzynek

2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczone

0,33 szkl cukru – najlepiej ksylitolu lub erytrolu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok 10 łyżek gorącej wody

 

Jak zrobić łatwe batony owsiane:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i olej, mieszamy, wlewamy do suchych składników.

Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5-10 min by płatki spęczniały i stały się lepkie (można w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody więcej).

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – blaszkę dopiero wedle tego czy chcemy mieć batoniki wyższe czy niższe – masę dobrze dociskamy zwilżoną wodą ręką.

Pieczemy ok 40 min w 180st.

Lekko przestygły placek, ale nadal ciepły, kroimy ostrym nożem na batoniki.