Schab przekładany
19:17Aromatyczne i smaczne danie mięsne z piekarnika. Dodatki warzywne możemy dobierać według własnego upodobania. W moim schabie znalazła się cebula i papryka.
Składniki :
- około 1,5 kg schabu bez kości,
- cebula,
- papryka świeża,
- sól, pieprz,
- papryka słodka mielona,
- świeży i suszony rozmaryn,
- świeży i suszony tymianek,
- majeranek,
- czosnek granulowany.
Wykonanie :
Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Wszystkie przyprawy ( oprócz świeżych) w równych ilościach wymieszać i natrzeć nimi mięso. W nacięcia wkładać krążki cebuli i paski papryki. Posypać świeżymi ziołami i włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Miękkość sprawdzić wbijając szpikulec lub odskubać kawałek mięsa i posmakować.Jeśli jest miękkie naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.
Polecam również schab nadziewany suszonymi pomidorami i schab kresowy
14 comments
Nieźle go nadziałeś, efektownie i smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, ale strasznie nieprecyzyjny przepis. W jakiej temperaturze i co to znaczy "do miękkości"? Godzina? Dwie? Przecież surowe mięso też jest miękkie. Czy takie nacinanie i przekładanie mięsa warzywami sprawia, że jest ono jakoś wyjątkowo soczyste?
OdpowiedzUsuńTemperaturę mogę podać orientacyjnie, mam piekarnik gazowy i nie utrzymuje on jednakowej temperatury cały czas. Około 180 stopni i około 1,5 - 2 godzin.Można po tym czasie skubnąć trochę mięsa i sprawdzić czy jest dobre. W surowe mięso jeśli sie wbije patyczek od szaszłyka lub ostrze noża nie wejdzie miękko, w upieczone tak. Przełożone mięso przechodzi również aromatem i smakiem warzyw
UsuńMało wiesz haha. Warzywa oczywiście wpływają na soczystość mięska. Ja osobiście marynuję schab wcześniej w przyprawach do grila. Polecam!
UsuńProste, a jakie efektowne, na pewno schabik był pyszny:)
OdpowiedzUsuńPyszny :)
UsuńWspaniały kawałek mięsa
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszne mięsko :) Też muszę upiec takie przekładane ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały:) z wielkim apetytem zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPyszny, aż chętna jestem spróbować
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńNooo robi wrażenie! Bardzo fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWoW! Ale ciekawe i fajne i jakie proste! Trzeba koniecznie spróbować. BTW Czy ktoś ma jakiś sposób, by taki blok schabu nie kurczył się tak w pieczeniu? Wiem, wiem... taka jego natura, ale może jednak...
OdpowiedzUsuńSuper przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń