Fasola bardzo lubi jabłka. Nadają jej delikatnie słodkiego smaku. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze suszone pomidory i oregano to mamy pyszny obiad. Zrobienie tego dania nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Fasolę moczymy przez noc, rano ją gotujemy, jabłka kroimy w kostkę mieszamy w fasolą, wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy makaron. I gotowe.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis. Makaron jest naprawdę pyszny.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina + moczenie fasoli
Składniki:
- fasola Jaś – 200g suchej zalanej wodą na noc
- jabłka – 2 sztuki około 500g
- suszone pomidory – 3 łyżki, pokrojone w paseczki
- czosnek – 4 ząbki
- oregano suszone – 2 łyżeczki
- makaron – 150g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę zalej 3 szklankami wody na około 8-10 godzin (na noc). Rano ugotuj ją w świeżej, nieosolonej wodzie do miękkości.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, bez termoobiegu.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, czosnek obierz i przekrój na pół.
Do naczynia do pieczenia przełóż ugotowaną fasolę, jabłka, pomidory suszone, czosnek, oregano. Polej całość 2 łyżkami oleju i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Jabłka powinny być przyrumienione i miękkie.
150g suchego makaronu ugotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do upieczonych warzyw. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie makaron powinien się lekko przypiec. Poczekaj, aż całość wystygnie i podawaj.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 330 kcal | 17% |
Tłuszcz | 12.5 g | 18% |
Węglowodany | 52 g | 20% |
Białko | 12 g | 24% |
Błonnik | 10 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad. Kurcze, dobre to 🙂 dzięki