Site Overlay

Makaron z pieczoną fasolą i jabłkiem

Fasola bardzo lubi jabłka. Nadają jej delikatnie słodkiego smaku. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze suszone pomidory i oregano to mamy pyszny obiad. Zrobienie tego dania nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Fasolę moczymy przez noc, rano ją gotujemy, jabłka kroimy w kostkę mieszamy w fasolą, wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy makaron. I gotowe.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis. Makaron jest naprawdę pyszny.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina + moczenie fasoli

Składniki:

  • fasola Jaś – 200g suchej zalanej wodą na noc
  • jabłka – 2 sztuki około 500g
  • suszone pomidory – 3 łyżki, pokrojone w paseczki
  • czosnek – 4 ząbki
  • oregano suszone – 2 łyżeczki
  • makaron – 150g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę zalej 3 szklankami wody na około 8-10 godzin (na noc). Rano ugotuj ją w świeżej, nieosolonej wodzie do miękkości.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, bez termoobiegu.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, czosnek obierz i przekrój na pół.
Do naczynia do pieczenia przełóż ugotowaną fasolę, jabłka, pomidory suszone, czosnek, oregano. Polej całość 2 łyżkami oleju i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Jabłka powinny być przyrumienione i miękkie.
150g suchego makaronu ugotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do upieczonych warzyw. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie makaron powinien się lekko przypiec. Poczekaj, aż całość wystygnie i podawaj.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna330 kcal17%
Tłuszcz12.5 g18%
Węglowodany52 g20%
Białko12 g24%
Błonnik10 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Makaron z pieczoną fasolą i jabłkiem

 

1 thought on “Makaron z pieczoną fasolą i jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *