Pijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca.
Do przepisu możesz użyć fasoli z puszki, odsączoną z zalewy, lub ugotowaną, wystudzoną.
Ilość porcji: 2-4 porcje
Czas przygotowania: 20-30 minut
Składniki:
- fasola – 1 puszka – 400g
- cebula czerwona – 1 sztuka
- czosnek – 1 mały ząbek
- natka pietruszki – ½ pęczka, posiekany
- cytryna – sok z ⅓ części
- tahini – 2 łyżeczki
- oliwa – 2 łyżeczki
- czerwony ocet winny – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj.
Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 170 kcal | 9% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
Węglowodany | 16 g | 6% |
Białko | 8 g | 16% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.