niedziela, 24 lutego 2019

DOMOWE GNOCCHI I SZNYCEL CIELĘCY W BIAŁYM WINIE

To był weekend pyszności! Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym.

Składniki na sznycle dla dwóch osób:
  • 2-3 sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca)
  • łyżka klarowanego masła
  • chlust białego wytrawnego wina
  • masło pietruszkowe (przepis tutaj)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą.
Podałam z gnocchi.


Składniki na gnocchi:


W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam

  • 250-300 g mąki bezglutenowej (u mnie owsiana, skrobia ziemniaczana i z lenistwa mix bezglutenowy - lub zwykłej pszennej) + mąka do podsypywania
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • około 800g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych
Ziemniaki miksujemy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól i dokładnie wyrabiamy. Na oprószonym mąką blacie robimy roladki, kroimy na małe kawałki i: albo robimy rowki widelcem albo odciskamy na odwrotnej stronie tarki.
Gotujemy kilka minut aż wypłyną w osolonej wodzie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń